Vedtekter

Vedtekter

for

Østafor Borettslag

org nr 942453787

tilknyttet Boligbyggelaget Romerike (BORI)

Revidert på Østafor Borettslags generalforsamling 3. mai 2022

(nytt punkt 4-1 (8))

1. Innledende bestemmelser

1-1 Formål

Østafor Borettslag er et samvirkeforetak som har til formål å gi andelseierne bruksrett til egen bolig i lagets eiendom (borett) og å drive virksomhet som står i sammenheng med denne.

1-2 Forretningskontor, forretningsførsel og tilknytningsforhold

(1) Borettslaget ligger i Lillestrøm kommune og har forretningskontor i Lillestrøm kommune.

(2) Borettslaget er tilknyttet Boligbyggelaget Romerike.

(3) Borettslaget står fritt i å velge forretningsfører. Styret inngår, og sier opp avtale om forretningsførsel, jfr borettslagslovens § 8-10 (2).

2. Andeler og andelseiere

2-1 Andeler og andelseiere

(1) Andelene skal være på kroner 100,-.

(2) Bare andelseiere i boligbyggelaget og bare fysiske personer (enkeltpersoner) kan være andelseiere i borettslaget. Ingen fysiske personer kan eie mer enn en andel.

(3) Uansett kan staten, en fylkeskommune eller en kommune til sammen eie inntil ti prosent av andelene i borettslaget i samsvar med borettslagslovens § 4-2 (1). Det samme gjelder selskap som har til formål å skaffe boliger og som blir ledet og kontrollert av stat, fylkeskommune eller kommune, stiftelse som har til formål å skaffe boliger og som er opprettet av staten, en fylkeskommune eller kommune og selskap, stiftelse eller andre som har inngått samarbeidsavtale med stat, fylkeskommune eller kommune om å skaffe boliger til vanskeligstilte.

(4) Lillestrøm Kommune kan eie inntil ti prosent av andelene i borettslaget.

(5) Andelseierne har tilgang til vedtektene gjennom www.borettslag.no, eller kan fås ved henvendelse til styret.

2-2 Sameie i andel

(1) Bare personer som bor eller skal bo i boligen kan bli sameier i andel.

(2) Dersom flere eier en andel sammen, skal det regnes som bruksoverlating hvis en eller flere av sameierne ikke bor i boligen,

jf vedtektenes punkt 4-2.

2-3 Overføring av andel og godkjenning av ny andelseier

(1) En andelseier har rett til å overdra sin andel, men erververen må godkjennes av borettslaget for at ervervet skal bli gyldig overfor borettslaget.

(2) Borettslaget kan nekte godkjenning når det er saklig grunn til det, jfr borettslagslovens § 4-5 (1).

(4) Borettslaget skal nekte godkjenning dersom ervervet vil være i strid med punkt 2 i vedtektene.

(5) Nekter borettslaget å godkjenne erververen som andelseier, må melding om dette komme fram til erververen senest 20 dager etter at søknaden om godkjenning kom fram til borettslaget. I motsatt fall skal godkjenning regnes som gitt.

(6) Erververen har ikke rett til å bruke boligen før godkjenning er gitt eller det er rettskraftig avgjort at erververen har rett til å erverve andelen.

(7) Den forrige andelseieren er solidarisk ansvarlig med en eller flere nye erververe for betaling av felleskostnader til ny andelseier er godkjent, eller det er rettskraftig avgjort at en ny andelseier har rett til å erverve andelen.

3. Forkjøpsrett

3-1 Hovedregel for forkjøpsrett

(1) Dersom andel skifter eier, har andelseierne i borettslaget og dernest de øvrige andelseierne i boligbyggelaget forkjøpsrett.

(2) Forkjøpsretten kan ikke gjøres gjeldende når andelen overdras til ektefelle, til andelseierens eller ektefellens slektning i rett opp- eller nedstigende linje, til fosterbarn som faktisk står i samme stilling som livsarving, til søsken eller noen annen som i de to siste årene har hørt til samme husstand som den tidligere eieren. Forkjøpsretten kan heller ikke gjøres gjeldende når andelen overføres på skifte etter separasjon eller skilsmisse, eller når et husstandsmedlem overtar andelen etter bestemmelsene i husstandsfellesskapslovens § 3.

(3) Styret i borettslaget skal sørge for at de som er nevnt i første ledd får anledning til å gjøre forkjøpsretten gjeldende og på deres vegne gjøre retten gjeldende innen fristen nevnt i vedtektenes punkt 3-2, jf borettslagslovens § 4-15 første ledd.

3-2 Frister for å gjøre forkjøpsrett gjeldende

Fristen for å gjøre forkjøpsretten gjeldende er 20 dager fra borettslaget mottok melding om at andelen har skiftet eier, med opplysning om pris og andre vilkår. Fristen er fem hverdager dersom borettslaget har mottatt skriftlig forhåndsvarsel om at andelen kan skifte eier, og varselet har kommet fram til laget minst femten dager, men ikke mer enn tre måneder, før meldingen om at andelen har skiftet eier.

3-3 Nærmere om forkjøpsretten

(1) Ansiennitet i borettslaget regnes fra dato for overtakelse av andelen. Står flere andelseiere i borettslaget med lik ansiennitet, går den med lengst ansiennitet i boligbyggelaget foran.

(2) Dersom ingen andelseiere i borettslaget melder seg utpeker boligbyggelaget hvilken andelseier i boligbyggelaget som skal få overta andelen.

(3) Andelseier som vil overta ny andel, må overdra sin andel i laget til en ny andelseier. Dette gjelder selv om andelen tilhører flere.

(4) Forkjøpsretten skal kunngjøres i en avis som er vanlig lest på stedet, på boligbyggelagets nettsider, ved oppslag i borettslaget eller på annen egnet måte.

4. Borett og bruksoverlating

4-1 Boretten

(1) Hver andel gir enerett til å bruke en bolig i borettslaget og rett til å nytte fellesarealer til det de er beregnet eller vanlig brukt til, og til annet som er i samsvar med tiden og forholdene.

(2) Andelseieren kan ikke benytte boligen til annet enn boligformål uten styrets samtykke.

(3) Andelseieren skal behandle boligen, andre rom og annet areal med tilbørlig aktsomhet. Bruken av boligen og fellesarealene må ikke på en urimelig eller unødvendig måte være til skade eller ulempe for andre andelseiere.

(4) En andelseier kan med styrets godkjenning gjennomføre tiltak på eiendommen som er nødvendige på grunn av funksjonshemming hos en bruker av boligen. Godkjenning kan ikke nektes uten saklig grunn.

(5) Styret kan fastsette vanlige ordensregler for eiendommen. Dyrehold er tillatt så sant dyreholdet ikke er til ulempe eller sjenanse for naboene.

(6) Andelseieren kan overlate bruken av hele boligen til andre i opptil 30 døgn i løpet av året. 

(7) Andelseier plikter å på forhånd melde bruken og bruksoverlatingens varighet til styret. 

(8) Andelseier som disponerer egen garasjeplass på eiendommen i borettslaget, har med samtykke til styret rett til å sette opp ladepunkt for elbil og ladbar hybridbil i tilknytning til parkeringsplassen. Samtykke kan bare nektes dersom det foreligger saklig grunn. 

Lading fra vanlig stikkontakt og bruk av skjøteledning er ikke tillatt. 

Andelseier som har rett til å parkere på eiendommen i borettslaget, men som ikke disponerer fast plass, kan kreve at det blir satt opp ladepunkt for elbil og ladbar hybridbil. Styret skal etterkomme kravet med mindre det foreligger saklig grunn til å nekte. Styret avgjør hvor ladepunktet skal settes opp. 

4-2 Bruksoverlating

(1) Andelseieren kan ikke uten samtykke fra styret overlate bruken av boligen til andre.

(2) Med styrets godkjenning kan andelseierne overlate bruken av hele boligen dersom:

- andelseieren selv eller andelseierens ektefelle eller slektning i rett opp- eller nedstigende linje eller fosterbarn av andelseieren eller ektefellen, har bodd i boligen i minst ett av de siste to årene. Andelseierne kan i slike tilfeller overlate bruken av hele boligen for opp til tre år

- andelseieren er en juridisk person

- andelseieren skal være midlertidig borte som følge av arbeid, utdanning, militærtjeneste, sykdom eller andre tungtveiende grunner

- et medlem av brukerhusstanden er andelseierens ektefelle eller slektning i rett opp- eller nedstigende linje eller fosterbarn av andelseieren eller ektefellen

- det gjelder bruksrett til noen som har krav på det etter ekteskapslovens § 68 eller husstandsfellesskapslovens § 3 andre ledd.

- det er tillatt med fremleie i inntil tre år.

Godkjenning kan bare nektes dersom brukerens forhold gir saklig grunn til det. Godkjenning kan nektes dersom brukeren ikke kunne blitt andelseier.

Har laget ikke sendt svar på skriftlig søknad om godkjenning av bruker innen en måned etter at søknaden har kommet fram til laget, skal brukeren regnes som godkjent.

(3) Andelseier som bor i boligen selv, kan overlate bruken av deler av den til andre uten godkjenning.

(4) Overlating av bruken reduserer ikke andelseierens plikter overfor borettslaget.

5. Vedlikehold

5-1 Andelseiernes vedlikeholdsplikt

(1) Andelseieren skal holde boligen og andre rom og annet areal som hører boligen til i forsvarlig stand, og vedlikeholde rør, sikringsskap fra og med første hovedsikring/inntakssikring, ledninger med tilbehør, varmekabler i gulv, vannklosett, varmegjenvinningsanlegg og vask, sluk, innvendige vannrør og vannkraner fra og med første stoppekran, utvendig vannkran og innvendige flater, dører og himlingsplater. Våtrom må brukes og vedlikeholdes slik at lekkasjer unngås, herunder sørge for tilstrekkelig utlufting. Skifting av dør- og vinduslåser betales av andelseieren.

Andelseieren skal utføre forebyggende vedlikehold slik som styret bestemmer, eksempelvis holde vindusrammer med listverk samt ytterdører og karmer malt og fri for avflassing slik at råte unngås, og etterse takrenner og nedløp slik at disse ikke tilstoppes.

(3) Andelseieren har også ansvaret for oppstaking og rensing av innvendig kloakkledning både til og fra egen vannlås/sluk og fram til borettslagets felles-/hovedledning. Andelseier skal også rense eventuelle sluk på verandaer, balkonger o l.

(4) Andelseieren skal holde boligen fri for insekter og skadedyr.

(5) Andelseieren har i forbindelse med dugnad ansvar for at utvendig maling og beising blir utført i samsvar med Styrets retningslinjer.

(6) Andelseier har ansvar for vedlikehold av bygningsmessige tiltak, utvendige tilbygg og installasjoner som de selv eller tidligere beboere har opprettet utover opprinnelig standard, herunder levegger, plattinger/terrasser på bakkeplan og ettermonterte takvinduer. Andelseier har også ansvaret for å dekke eventuelle kostnader ved flytting eller endring av slike tiltak eller installasjoner som følge av borettslagets vedlikeholdsansvar.

(7) Vedlikeholdsplikten omfatter også utbedring av tilfeldig skade.

(8) Oppdager andelseieren skade i boligen som borettslaget er ansvarlig for å utbedre, plikter andelseieren straks å sende melding til borettslaget.

(9) Borettslaget og andre andelseiere kan kreve erstatning for tap som følger av at andelseieren ikke oppfyller pliktene sine, jf borettslagslovens §§ 5-13 og 5-15.

(10) Utbedring/reparasjon av bad bekostes og utføres i.h.t. den gjeldende våtromsstandard av den enkelte andelseier.

(11) Reparasjoner/utbedringer eller utskifting av ventilasjons- og varmesystem samt varmtvannstank, herunder også tilhørende rør og kanaler dekkes av den enkelte andelseier.

(12) Når levegger og gjerder finnes skal disse holdes i orden og være malt/beiset.

(13) Beplanting på hver boenhet skal holdes vedlike av den enkelte andelseier. Dette gjelder plenklipp, luking o.l. Busker og annen beplanting skal ikke være høyere enn 2,5 meter og skal klippes årlig på alle sider, dette gjøres av andelseier. Ved fjerning av større busker og trær på hver enkelt boenhet, utføres/bekostes dette av den enkelte andelseier. Beplantning skal ikke være til sjenanse for nabo. 

(14) På generalforsamlingen 4. april 2001, ble følgende vedtatt når det gjelder bad: ”Utbedring/reparasjon av bad bekostes og utføres i.h.t. den gjeldende våtromsstandard av den enkelte andelseier.” På samme generalforsamling ble følgende vedtatt når det gjelder ventilasjonsanleggene: ”Reparasjoner/utbedringer eller utskifting av anlegget dekkes av andelseier.”

(15) Vedlikehold av Villavent-anlegg: Det er to ulike Villavent-anlegg i borettslaget. De fleste har et ventilasjonsanlegg kalt Villavent Combi, mens det i noen boliger er installert et ventilasjonsanlegg - Villavent varmepumpe Aquaes 270. Det understrekes at beboere selv må sørge for skikkelig vedlikehold og rengjøring av anleggene. Eventuelle reparasjoner av anlegget må dekkes av den enkelte beboer for egen regning, og dårlig vedlikehold vil medføre større sannsynlighet for reparasjoner.

5-2 Borettslagets vedlikeholdsplikt

(1) Borettslaget skal holde bygninger og eiendommen for øvrig i forsvarlig stand så langt plikten ikke ligger på andelseierne. Borettslagets vedlikeholdsplikt gjelder også for alle vesentlige kjøpsrettslige mangler som ikke kan gjøres gjeldende fordi ansvarlig entrepenør er gått konkurs, eller skader som følge av dette. Forutsetningen er at det gjelder mangler/skader som ikke skyldes slitasje ved bruk, eller som dekkes av lagets eller andelseiers forsikringer, samt at andelseier har varslet Styret om mangelen/skaden uten ugrunnet opphold. Skade på bolig eller inventar som tilhører laget, skal laget utbedre dersom skaden følger av mislighold fra en annen andelseier.

(2) Felles rør, ledninger, kanaler og andre felles installasjoner som går gjennom boligen, skal borettslaget holde ved like. Borettslaget har rett til å føre nye slike installasjoner gjennom boligen dersom det ikke er til vesentlig ulempe for andelseieren.

(3) Borettslagets vedlikeholdsplikt omfatter også utskifting av vinduer, herunder nødvendig utskifting av termoruter med unntak av slike som er montert utover opprinnelig standard, og hovedinngangsdør til boligen eller reparasjon eller utskifting av tak, bjelkelag, bærende veggkonstruksjoner, utvendig panel, med unntak av arbeid forbundet med utvendig maling og beising, jfr pkt 5-1 (5), samt rør eller

ledninger som er bygd inn i bærende konstruksjoner, med unntak av varmekabler i gulv og ringmursvarme.

(4) Borettslaget betaler for beis og maling til utvendig bruk, jfr pkt 5-1 (5).

(5) Andelseieren skal gi adgang til boligen slik at borettslaget kan utføre sin vedlikeholdsplikt, herunder ettersyn, reparasjon eller utskifting. Ettersyn og utføring av arbeid skal gjennomføres slik at det ikke er til unødig ulempe for andelseieren eller annen bruker av boligen.

(6) Andelseier kan kreve erstatning for tap som følge av at borettslaget ikke oppfyller pliktene sine, jf borettslagslovens § 5-18.

6. Pålegg om salg og fravikelse

6-1 Mislighold

Andelseiers brudd på sine forpliktelser overfor borettslaget utgjør mislighold. Som mislighold regnes blant annet manglende betaling av felleskostnader, forsømt vedlikeholdsplikt, ulovlig bruk eller overlating av bruk og brudd på vedtekter/trivselsregler.

6-2 Pålegg om salg

(1) Hvis en andelseier til tross for advarsel vesentlig misligholder sine plikter, kan borettslaget pålegge vedkommende å selge andelen,

jf borettslagslovens § 5-22 første ledd. Advarsel skal gis skriftlig og opplyse om at vesentlig mislighold gir laget rett til å kreve andelen solgt.

6-3 Fravikelse

Medfører andelseierens eller brukerens oppførsel fare for ødeleggelse eller vesentlig forringelse av eiendommen, eller er andelseierens eller brukerens oppførsel til alvorlig plage eller sjenanse for eiendommenes øvrige andelseiere eller brukere, kan styret kreve fravikelse fra boligen etter tvangsfullbyrdelseslovens kapittel 13.

7. Felleskostnader og pantesikkerhet

7-1 Felleskostnader

(1) Felleskostnadene betales hver måned. Borettslaget kan endre felleskostnadene med en måneds skriftlig varsel.

(2) For felleskostnader som ikke blir betalt ved forfall, svarer andelseieren den til en hver tid gjeldende forsinkelsesrente etter lov av 17. desember 1976 nr 100.

7-2 Borettslagets pantesikkerhet

For krav på dekning av felleskostnader og andre krav fra lagsforholdet har laget panterett i andelen foran alle andre heftelser. Pantekravet er begrenset til en sum som svarer til to ganger folketrygdens grunnbeløp på tidspunktet da tvangsdekning besluttes gjennomført.

8. Styret og dets vedtak

8-1 Styret

(1) Borettslaget skal ha et styre som skal bestå av en styreleder og 2-4 andre medlemmer med 2 varamedlemmer.

(2) Funksjonstiden for styreleder og de andre medlemmene er to år. Varamedlemmer velges for 1 år. Styremedlem og varamedlem kan gjenvelges.

(3) Styret skal velges av generalforsamlingen. Generalforsamlingen velger styreleder ved særskilt valg. Styret velger nestleder blant sine medlemmer.

(4) 1. varamedlem møter på styremøtene med tale- og forslagsrett.

8-2 Styrets oppgaver

(1) Styret skal lede virksomheten i samsvar med lov, vedtekter og generalforsamlingens vedtak. Styret kan ta alle avgjørelser som ikke i loven eller vedtektene er lagt til andre organer.

(2) Styreleder skal sørge for at styret holder møte så ofte som det trengs. Et styremedlem eller forretningsføreren kan kreve at styret sammenkalles.

(3) Styret skal føre protokoll over styresakene. Protokollen skal underskrives av de frammøtte styremedlemmene.

8-3 Styrets vedtak

(1) Styret er vedtaksført når mer enn halvparten av alle styremedlemmene er til stede. Vedtak kan treffes med mer enn halvparten av de avgitte stemmene. Står stemmene likt, gjør møtelederens stemme utslaget.

De som stemmer for et vedtak som innebærer en endring, må likevel utgjøre minst en tredjedel av alle styremedlemmene.

(2) Styret kan ikke uten at generalforsamlingen har gitt samtykke med minst to tredjedels flertall, fatte vedtak om:

1. ombygging, påbygging eller andre endringer av bebyggelsen eller tomten som etter

forholdene i laget går ut over vanlig forvaltning og vedlikehold,

2. å øke tallet på andeler eller å knytte andeler til boliger som tidligere har vært benyttet

til utleie, jf borettslagslovens § 3-2 andre ledd,

3. salg eller kjøp av fast eiendom,

4. å ta opp lån som skal sikres med pant med prioritet foran innskuddene,

5. andre rettslige disposisjoner over fast eiendom som går ut over vanlig forvaltning,

6. andre tiltak som går ut over vanlig forvaltning, når tiltaket fører med seg økonomisk

ansvar eller utlegg for laget på mer enn fem prosent av de årlige felleskostnadene.

8-4 Representasjon og fullmakt

To styremedlemmer i fellesskap representerer laget utad og tegner dets navn.

9. Generalforsamlingen

9-1 Myndighet

Den øverste myndighet i borettslaget utøves av generalforsamlingen.

9-2 Tidspunkt for generalforsamling

(1) Ordinær generalforsamling skal holdes hvert år innen utgangen av juni.

(2) Ekstraordinær generalforsamling holdes når styret finner det nødvendig, eller når revisor eller minst to andelseiere som til sammen har minst en tiendedel av stemmene, krever det og samtidig oppgir hvilke saker de ønsker behandlet.

9-3 Varsel om og innkalling til generalforsamling

(1) Forut for ordinær generalforsamling skal styret varsle andelseierne om dato for møtet og om frist for innlevering av saker som ønskes behandlet.

(2) Generalforsamlingen skal innkalles skriftlig av styret med et varsel som skal være på minst åtte og høyst tjue dager. Ekstraordinær generalforsamling kan om nødvendig kalles inn med kortere varsel som likevel skal være på minst tre dager. I begge tilfeller skal det gis skriftlig melding til boligbyggelaget.

(3) I innkallingen skal de sakene som skal behandles være bestemt angitt. Skal et forslag som etter borettslagsloven eller vedtektene må vedtas med minst to tredjedels flertall kunne behandles, må hovedinnholdet være angitt i innkallingen. Saker som en andelseier ønsker behandlet på ordinær generalforsamling skal nevnes i innkallingen når styret har mottatt krav om det etter vedtektenes punkt 9-3 (1).

9-4 Saker som skal behandles på ordinær generalforsamling

- Godkjenning av årsberetning fra styret

- Godkjenning av årsregnskap

- Valg av styremedlemmer og varamedlemmer

- Eventuelt valg av revisor

- Fastsetting av godtgjørelse til styret

- Andre saker som er nevnt i innkallingen

9-5 Møteledelse og protokoll

Generalforsamlingen skal ledes av styrelederen med mindre generalforsamlingen velger en annen møteleder. Møtelederen skal sørge for at det føres protokoll fra generalforsamlingen.

9-6 Stemmerett og fullmakt

Hver andelseier har en stemme på generalforsamlingen. Hver andelseier kan møte ved fullmektig på generalforsamlingen, men ingen kan være fullmektig for mer enn en andelseier. For en andel med flere eiere kan det bare avgis en stemme.

9-7 Vedtak på generalforsamlingen

(1) Foruten saker som nevnt i punkt 9-4 i vedtektene kan ikke generalforsamlingen fatte vedtak i andre saker enn de som er bestemt angitt i innkallingen.

(2) Med de unntak som følger av borettslagsloven eller vedtektene her fattes alle beslutninger av generalforsamlingen med mer enn halvparten av de avgitte stemmer. Ved valg kan generalforsamlingen på forhånd fastsette at den som får flest stemmer skal regnes som valgt.

(3) Stemmelikhet avgjøres ved loddtrekning.

10. Inhabilitet, taushetsplikt og mindretallsvern

10-1 Inhabilitet

(1) Et styremedlem må ikke delta i styrebehandlingen eller avgjørelsen av noe spørsmål der medlemmet selv eller nærstående har en framtredende personlig eller økonomisk særinteresse.

(2) Ingen kan selv eller ved fullmektig eller som fullmektig delta i en avstemning på generalforsamlingen om avtale med seg selv eller nærstående eller om ansvar for seg selv eller nærstående i forhold til laget. Det samme gjelder avstemning om pålegg om salg eller krav om fravikelse etter borettslagslovens §§ 5-22 og 5-23.

10-2 Taushetsplikt

Tillitsvalgte, forretningsfører og ansatte i et borettslag har plikt til å bevare taushet overfor uvedkommende om det de i forbindelse med virksomheten i laget får vite om noens personlige forhold. Dette gjelder ikke dersom ingen berettiget interesse tilsier taushet.

10-3 Mindretallsvern

Generalforsamlingen, styret eller forretningsfører kan ikke treffe beslutning som er egnet til å gi visse andelseiere eller andre en urimelig fordel til skade for andre andelseiere eller laget.

11. Vedtektsendringer og forholdet til borettslovene

11-1 Vedtektsendringer

(1) Endringer i borettslagets vedtekter kan bare besluttes av generalforsamlingen med minst to tredjedeler av de avgitte stemmer.

(2) Følgende endringer av vedtektene kan ikke skje uten samtykke fra boligbyggelaget, jf borettslagslovens § 7-12:

- vilkår for å være andelseier i borettslaget

- bestemmelse om forkjøpsrett til andel i borettslaget

- denne bestemmelse om godkjenning av vedtektsendringer

11-2 Forholdet til borettslovene

For så vidt ikke annet følger av vedtektene gjelder reglene i lov om borettslag av 06.06.2003 nr 39. jf lov om boligbyggelag av samme dato.

12. Trivselsregler

12-1 Generelt

(1) Disse trivselsreglene er en del av borettsavtalen og vedtektene, og tar sikte på å sikre andelseiere/fremleiere ro, orden og hygge i hjemmene og på borettslagets områder.

(2) Trivselsreglene inneholder såvel plikter som rettigheter. Den enkelte andelseier er ansvarlig for at trivselsreglene overholdes. Overtredelse av trivselsreglene anses som misligholdelse av husleiekontrakten.

12-2 Leilighetene

(1) Leilighetene må ikke brukes slik at det sjenerer andre

(2) Det skal normalt være ro i leilighetene fra kl. 23.00 til kl. 06.00. Spesielt støyende aktiviteter er ikke tillatt etter kl. 20.00, eller før kl. 09.00, og på søn- og helligdager. Beboere som skal ha fester ol. som må antas å kunne forstyrre de nærmeste naboene, anbefales å kontakte disse på forhånd for å avtale en gjennomføring som tar hensyn til alle parter.

(3) Oppsetting av private utendørs radio- og fjernsynsantenner eller parabolantenner kan ikke gjøres uten Styrets skriftlige tillatelse.

13 Bygningsmessige og søknadspliktige tiltak

13-1 Generelt

(1) Bygningsmessige tiltak som oppsetting av tilbygg eller andre eksteriørmessige endringer av boligene utover opprinnelig standard, samt oppsetting gjerder, levegger, plattinger, terrasser og overbygg kan ikke gjøres uten Styrets skriftlige tillatelse. Vær oppmerksom på at vedtektenes § 8-3 setter visse begrensinger for større tiltak.

(2) Andelseieren er selv ansvarlig for at tiltak utføres ihht lover og forskrifter. Når et tiltak krever melding til eller godkjenning av offentlig myndighet skal andelseieren selv sende melding eller søknad om tiltaket og innhente nødvendige offentlige tillatelser. Eventuelle gebyrer betales av andelseieren.

(3) Andelseier skal sende skriftlig søknad og annen relevant dokumentasjon til Styret før arbeidet igangsettes. Styret kan bestemme at tiltaket krever besiktigelse og etterkontroll av fagmann. Kostnadene i forbindelse med dette betales av andelseieren.

Hva som må følge søknaden:

Tegninger

Skriftlig søknad undertegnet av andelseieren

Opplysning om hvem som skal utføre arbeidet.

Ved fasadeendring, herunder innsetting av takvindu eller annet vindu: 1. Kontakt først styret og be om forhåndsgodkjennelse av tiltaket.

2. Kontakt kommunens bygningsavdeling og få godkjent tiltaket, evt. skriftlige bekreftelse på at tiltaket ikke er søknadspliktig.

3. Send søknad om tiltaket til styret med alle underlag:

- beskriv tiltaket og opplys om hvem som skal utføre tiltaket

- tegninger

- tillatelse/brev fra kommunen

(4) Styret kan pålegge fjerning/riving av tiltak som ikke er godkjent av Styret. Kostnadene i forbindelse fjerning/riving betales av andelseieren.

(5) Styret skal utarbeide utfyllende bestemmelser.

(6) Søknaden behandles på første, ordinære styremøte hvis alle underlag foreligger. For tiltak av noe omfang kan styret bestemme at uavhengig fagmann skal befare tiltaket før igangsettelse og etter ferdigstillelse. Vanligvis benyttes fagmann fra BORI. Utlegg til befaring betales av andelseieren.

13-2 Retningslinjer for bygningsmessige endringer og mindre tiltak som oppsetting av gjerder, levegger, plattinger, m.v.

(1) Oppsetting av markbaserte plattinger. Plattinger skal ikke ligge høyere enn 50 cm over bakken og minimum 4 cm under blekk på utgangsdører, samt ha frostfri fundamentering. Plattingen skal ikke skrus eller spikres til bygningen, og må ikke monteres slik at terrassedør eller detaljer rundt denne utsettes for skade på grunn av regnsprut eller for liten klaring. Plattingen må ikke legges under huskledningen, da dette kan føre til skader under teleløsningen. Styret kan godkjenne større høyde enn 15 cm når enden av plattingen ligger i skrånende terreng

(2) Oppsetting av overbygg. Overbygg mellom bod og husvegg må ikke festes til boden eller husveggen, men utformes slik at det fritt kan bevege seg i festet. Overbygget må tåle snølast i hht gjeldende norm. Overbygg skal alltid befares av uavhengig fagmann, vanligvis fra BORI.

(3) Ansvar for fremtidig vedlikehold av tiltaket. Andelseieren og framtidige eiere av andelen (boligen) bærer ansvaret for såvel følgeskader som fremtidig vedlikehold, for alle bygningsmessige tiltak som innebærer avvik fra opprinnelig standard. Ved salg av andelen overføres ansvaret til den nye andelseieren, som skal gjøres oppmerksom på forholdet.

(4) Gjerder i Østafor borettslag skal være av typen stående stakitt. Gjerdene skal ha en høyde på mellom 60 og 90 cm. I henhold til kommunens regler må gjerdet stå minst 80 cm fra veiens asfaltkant. Leiligheter som naturlig hører sammen må tilstrebe å ha mest mulig like gjerder. Nyoppsatte gjerder skal males hvite, dersom det ikke benyttes impregnerte materialer. Gjerder betales av andelseier, eventuelt ved at naboer betaler hver sin forholdsmessige andel.

13-3 Ikke søknadspliktige tiltak.

(1) Rehabilitering av gulvlemmer på terrasse. Rehabilitering av gulvlemmer på terrasse i 2. eller 3. etg. på grunn av råte eller annen skade utføres og bekostes av borettslaget. Det åpnes for at beboere kan gjøre egeninnsats. Eventuell merkostnad utover vanlig standard må betales av andelseier. Arbeidet må utføres slik at ikke underliggende belegg skades. Lemmen må ikke monteres så høyt at stuedøren skades.

(2) Rehabilitering av balkonger Ved rehabilitering av balkong på grunn av råte eller annen skade kan balkongen enten ha den opprinnelige utformingen, eller kledningen på utsiden av balkongen kan være liggende panel av samme type som er brukt på bygningen. Borettslaget utfører og bekoster rehabilitering av balkong.

(3) Oppsetting av varmepumpe Dersom det er fare for at nabo sjeneres av støy eller plassering, skal nabo påtegne naboskjema som så sendes til styret. Styret avgjør saken dersom nabo har innvendinger.

14. Parkeringsregler på borettslagets område.

(1) Det legges vekt på at lagets veier til enhver tid skal være fremkommelige for utrykningskjøretøyer, renovasjonskjøretøyer og lignende, samt at lagets felles miljø skånes for bilkjøring, ikke minst av hensyn til barna.

(2) Borettslagets egne, privatrettslige regler gjelder for parkering på fellesområdene, herunder området rundt den enkeltes bolig, enten det er inngjerdet eller ikke. Parkeringsreglene håndheves av et parkeringsselskap engasjert av styret. Selskapet følger vanlig, innarbeidet praksis for håndheving av reglene. Noen presiseringer er tatt inn nedenfor.

(3) Parkeringsreglene framgår av oppsatte skilt på området. Parkering i strid med reglene kan medføre kontrollavgift. Kjøretøy som står parkert til hinder for renovasjonsbil, utrykningskjøretøy og andre kjøretøyer kan borttaues for eiers regning og risiko etter at et styremedlem har godkjent det. Dersom andelseiers bil eller besøkendes bil hindrer fremkommelighet for renovasjonskjøretøy m.v. slik at laget påføres ekstra kostnader, blir kostnaden viderefakturert til andelseier.

(4) Alle parkeringsplasser på borettslagets fellesområde er merket med skilt og eventuelt merking på asfalt. Skråparkering på parkeringsplassene er forbudt.

(5) Andelseiers bil skal som hovedregel parkeres i tildelt garasje/carport

(6) Beboere utenfor bommene har generell tillatelse til å parkere i hage foran egen bolig, herunder å opparbeide parkeringsplass for bil eller liten tilhenger, forutsatt at dette er avklart med tilstøtende naboer. Styret tar forbehold om at slik tillatelse kan inndras hvis dette ikke overholdes, eller at styret mottar klager.

(7) Styret minner også om at tomgangskjøring i eller ved bebyggelse er forbudt ifølge veitrafikklovens forskrifter om trafikkregler, paragraf 16.

(8) Gjester skal parkere på merket parkeringsplass. For bruk av gjesteparkering/merkede parkeringsplasser gjelder:

a. Registrering av gjester utføres på en telefon eller på en PC med brukernavn og passord. Dette kan beboer få om de henvender seg til styret.

b. Det er kun borettslagets gjester som skal parkere på parkeringsplassen. Ved en kontroll vil parkeringsselskapet sjekke bilens registreringsnummer mot sitt system. Gjester kan parkere inntil 4 døgn.

c. En digital parkeringstillatelse må foreligge innen 15 min. etter at parkering har funnet sted.

d. Styret kan gi en utvidet p-tillatelse til beboere som har to biler, da registrerer styret begge bilene i sin egen portal hos parkeringsselskapet, men kun en av disse bilene kan stå parkert på gjesteparkeringen av gangen. Har man mer en to biler så må man registrere parkering hver 4 dag på liket med gjester.

e. Maksimum parkeringstid på gjesteparkeringen er en kalendermåned. Biler som ikke er flyttet på en måned, kan få ilagt bot og bli borttauet. Borttauing skjer på bileiers bekostning.

(9) Det er tillatt å parkere i 15 minutter foran egen bolig i forbindelse med av og pålessing. Ved nødvendig parkering utover 15 minutter må det ved kontroll foregå tydelig aktivitet ved kjøretøyet for at gebyr skal unngås.

(10) Noen gjesteplasser blir inndratt i perioden 1.oktober til 1.mai for å bedre framkommeligheten for snødeponering. Der hvor dette gjelder så er det skiltet.

(11) Flyttebil, herunder personbil som benyttes ved flytting, kan parkere utenfor boligen iden tiden det tar å lesse av og på. Det skal tydelig framgå av virksomheten at det dreier seg om flytting. Det kreves ikke oblat. Andelseier har ansvaret for fremkommelighet for renovasjonskjøretøy, utrykningskjøretøy og andre. Styremedlem kan gi pålegg om flytting eller fjerning.

(12) Avfallscontainer som plasseres ved boligen i forbindelse med flytting må ikke være til hinder for renovasjonskjøretøy, utrykningskjøretøy eller andre. Styremedlem kan gi pålegg om flytting eller fjerning.

(13) Det er inngått avtale med Sørlia borettslag, slik at noen av deres kjøretøy kan parkeres på Østafor sine merkede parkeringsplasser.

(14) Campingvogner, tilhengere og kjøretøy over 3,5 tonn skal ikke hensettes på

gjesteparkeringen.

14-2 Avskiltede kjøretøy

(1) Kjøretøy som ikke er avskiltet skal ikke hensettes på gjesteparkering.

(2) Styret vil, så langt det lar seg gjøre, forsøke å komme i kontakt med eier av et slikt kjøretøy. Dersom det ikke er mulig å få kontakt med eier, eller at eier ikke fjerner kjøretøyet innen angitt frist fra styret, vil kjøretøyet blir borttauet på eiers bekostning.

14-3 Annet

Styret skal utarbeide utfyllende bestemmelser. Dispensasjon fra parkeringsbestemmelsene kan bare gis av borettslagets Styre. Kortvarig dispensasjon gis av styreleder.